Amazonasphoto

Roy Andersen

Adress

Sunnanväg 15C

Ort

244 38 Kävlinge

Tel. dagtid

070-337 80 85

Tel. kväll

070-337 80 85

Mobiltelefon

070-337 80 85

E-post

Hemsida

Län

Skåne

Landskap

Skåne

Verksamhetsområde

Skåne, hela Sverige efter överenskommelse

Transportsätt

Bil, 19 kr/mil. Längre resor efter överenskommelse

Eventuell logi

Efter överenskommelse

Egen utrustning

Egen dator

Önskemål till arrangören

Mörkläggningsbar lokal, videoprojektor

Upp-/nedmonteringstid

1 tim. 15 min.

Beskattningsform

F-skatt

Personpresentation

Under mitt liv har jag besökt nästan 40 länder men det blev först under det senaste decenniet som jag hittade min plats på jorden, Amazonas. Där kunde jag utveckla alla mina intressen om kulturella kontraster och människors annorlunda sätt att leva på. Där finns ett otroligt rikt djurliv och naturfina platser. Mina upplevelser har gett mig otroligt mycket som jag har med mig som människa resten av livet. Jag har fått mer än jag någonsin kan ge tillbaka.


Amazonas för mig är inte bara en grön regnskog utan så mycket mer. Det är en livsstil och för människor som lever i dessa områden är det en daglig kamp för att överleva. Man skall dock inte glömma bort att det finns en otroligt stor glädje hos alla människor som jag har träffat på under mina resor.


Mitt intresse för fotografering har jag haft sen tonåren då jag fick min första Kodak Instamatic-kamera av mina föräldrar. På den vägen fortsatte det och jag utbildade mig till trädgårdsingenjör. Det blev först i början på 1990 talet, efter min fotografutbildning, som jag började med fotografering på professionell nivå som pressfotograf.


Jag har bott flera år i Argentina och det blev helt naturligt startpunkten för mina resor till Amazonas. Mitt intresse för makrofotografering kom tillbaka efter att den digitala världen kom med kameror med hög bildkvalitet som gjorde att det hela blev lite lättare. Jag har under de senaste fyra åren gjort cirka två längre resor per år till Bolivia och Ecuador och alltid besökt den del som tillhör Amazonas.


På min första resa till Bolivia kom jag i kontakt med Carlos Yarari som blev min vän och min guide under många resor. Vi reste runt i Bolivia och var på dom mest avlägsna och fantastiska platser där det finns ett otroligt djurliv. Där har jag fått förmånen att på nära håll få uppleva hundratals apor hoppande i träden, se tapier, capivara som är otroliga simmare i floderna och jaguarer hoppa ner från träden intill mig. Detta för att inte tala om alla fästingar, mygg och bin som man har blivit stucken av.


En av de sista resorna som jag gjorde levde jag tillsammans med Shiwiarfolket under en månad. Det var en mycket intressant upplevelse att få dela deras dagliga liv och att göra dagliga jaktpromenader. Där hittade jag också mina små insekter och övrigt djurliv. Min sista resa gjorde jag till Kambodjas regnskog Cardamom där jag levde tillsammans med Chongfolket, en etnisk grupp som arbetar för att få ett erkännande av landet.


Jag hoppas att jag med mina bilder kan dela med mig lite av det otroligt fina som finns i naturen.Jag har lagt fokus på det lilla som finns runt omkring i djungeln som man inte ser vid kortare vistelser utan som man behöver mycket tid för att upptäcka. Mitt mål är att på ett fint sätt visa en liten del av den artrikedom och arkitektoniskt färgglada mångfald som finns runt omkring i regnskogens olika hörn runt om i världen.

Programpresentation

Regnskogens fantastiska lilla djurliv genom makroobjektivet

     

Digital bildvisning med videoprojektor

Tid: minst 40 minuter, något längre med avbrott för tal

Pris: 1 900 kr för fotoklubbar och mindre föreningar. Större organisationer: fråga om pris


Mina bilder är tagna i Amazons sydvästra hörn i Bolivia och Ecuador vid flera resor under 4 års tid.

Några bilder är från Shiwiarfolket som jag levde med under en månad i Ecuadors djungel. Det var en mycket intressant upplevelse att få dela deras dagliga liv och göra dagliga jaktpromenader. Där hittade jag också mina små insekter och övrigt djurliv.


Mina sista resor har varit till Cardamomdjungeln i Kambodja, där vistades jag tillsammans med Chongfolket som då kämpade för att få upprättelse som minoritetsfolk.


Mitt mål med mina bilder är att hitta det lilla djurlivets artrikedomen med hjälp av makroobjektivet.

Den effektiva tid som jag tillbringade i djungeln var ca 10 månader med flera dagliga promenader och även under natten. Flera av resorna var på en balsaflotte under flera veckor där vi hade med oss mat för hela tiden och så klart tältade vi.


Jag hoppas att kunna dela med mig en liten del av mina fantastiska djungelupplevelser genom att också ha med en ljudinspelning som följer oss genom hela bildspelet, och som består av fågelkvitter, grodläten och insektsljud som jag har spelat in.

© 2019 Leif Sylvan

Start       Info       Presentationer       Nya program       Bli medlem       Kontakt