Per Göran

Ohlsson

Adress

Mätaregränden 13

Ort

226 47  Lund

Tel. dagtid

0708-13 57 13

Tel. kväll

0708-13 57 13

Mobiltelefon

0708-13 57 13

E-post

Hemsida

Län

Skåne

Landskap

Skåne

Verksamhetsområde

Hela Sverige

Transportsätt

Företrädesvis bil á 18:50 kr/mil

Eventuell logi

Efter överenskommelse

Egen utrustning

Dator, projektor, högtalare

Önskemål till arrangören

Bord till presentationsmaterial

Upp-/nedmonteringstid

20 minuter/20 minuter

Beskattningsform

F-skatt

Personpresentation

Född 1954. Civilingenjör LTH. Arbetade på Ericsson/Sony Ericsson i 25 år och har sedan dess varit med om att dokumentera denna industrihistoria i flera böcker. I arbetet ingick många resor till Asien vilket har gett upphov till flera föreläsningar om Sydostasiens pärlor.

Programpresentation

Sydostasiens pärlor: Angkor med Angkor Wat

Angkor Wat hamnar ofta i topp i omröstningar om världens bästa turistmål. Staden Angkor i dagens Kambodja var för tusen år sedan världens största stad men övergavs och djungeln tilläts ta över. Föreläsningen berättar historien och tar publiken med på en inspirerande cykeltur runt ett område fyllt av historia, mystik och natur.

60 minuter. Arvode 2 000 kr.


Sydostasiens pärlor: Vietnam

Under 60- och 70-talet hörde vi dagligen om krig, bombningar och elände i Vietnam. Men hur ser det ut i dagens Vietnam? Under föreläsningen tar vi oss från norr till söder och upptäcker ett land fullt av spännande platser, underbar natur och fantastisk mat.

60 minuter. Arvode 2000 kr.


Den svenska mobiltelefonhistorien.

En artikel i Financial Times och en god middag gjorde att det blev Sydsverige och inte Stockholm som kom att bli centrum för utvecklingen av mobiltelefoner i Sverige.

Under 15-talet år växte verksamheten från en handfull ingenjörer i baracker som ärvts från Sveriges Radio till en världsomspännande teknikjätte medan telefonerna krympte från tegelstenar till att få plats i fickan.

Föredraget berättar lättsamt och anekdotiskt om företagets framgångar och motgångar under denna period. Om tur som ledde till framgång och otur som ledde till ekonomisk katastrof.


Föredraget finns i tre versioner:

1.Kortare föredrag med fokus på Ericssons första år med mobiltelefoner.

25 minuter. Arvode 500 kr.


2.Hela den svenska mobiltelefonhistorien med Ericsson / Sony Ericsson från 1911 till 2012 när utvecklingen flyttas från Sverige.

50 minuter. Arvode 2 000 kr.


3.Längre version av den svenska mobiltelefonhistorien med analyser av vad som var bra och vad som gick fel. Ingår som en del i kursen Teknikhistoria vid Lunds Tekniska Högskola.

45+45 minuter. Arvode 4 000 kr


Föredragen illustreras av ett helt unikt bildmaterial och dessutom får deltagarna återse många av de telefoner som utvecklades under denna period.


Föredragen kan också fås på engelska. Då har bildmaterialet försetts med ”undertexter”.

© 2018 Leif Sylvan

Start       Info       Presentationer       Nya program       Bli medlem       Kontakt