Nya program

Här kan du se en lista över de senast producerade bildprogrammen i katalogen. Klicka på bildvisarens namn så länkas du direkt till hans presentationssida.

 

 

2018-01-04

 

Svante Lysén

Kareby

Bohuslän

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-11-18

 

Dennis Hallberg

Norrköping

Östergötland

 

 

 

2017-11-06

 

Ingmar Skogar

Ängelholm

Skåne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-09-29

 

Per Göran Ohlsson

Lund

Skåne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016-11-22

 

Hans Kongbäck

Lund

Skåne

 

 

2016-11-22

 

Hans Kongbäck

Lund

Skåne

 

 

 

2016-11-06

 

Ingmar Skogar

Ängelholm

Skåne

 

 

 

 

 

 

 

2016-02-19

 

Roy Andersen

Kävlinge

Skåne

 

 

 

 

 

 

 

2015-11-02

 

Ingmar Skogar

Ängelholm

Skåne

 

 

 

 

 

 

2015-11-02

 

Ingmar Skogar

Ängelholm

Skåne

 

 

 

 

 

 

2015-11-02

 

Ingmar Skogar

Ängelholm

Skåne

 

 

 

 

Bohuskust - ett vresigt paradis (film)

En kajakpaddlares personliga betraktelse och upplevelser längs den vilda bohuskusten under fyra årstider, där olika episoder i en böljande rytm söker bohuskustens själ. Fokus är djur och natur, men filmen handlar även om båtliv, fiske, havsbruk, forskning, historiska spår som stenbrott och sillperioder. Den är också ett inlägg i miljödebatten om strandskräp, överfiske och bottentrålning. Filmen vill skapa en närvarande naturkänsla genom att låta ljuden som hela tiden finns längs bohuskusten, och även associationer av andra sinnesintryck råda, utan musik.

 

 

 

 

Björnar, örnar och annat smått och gott

Jag visar bilder och pratar om bilderna och upplevelserna, och berättar om man vill även om fototekniken.

 

 

 

 

 

Indien - Djungelbokens värld

Morgondimman lättar i den indiska djungeln. Överallt ljuder fåglarnas lockläten. Solens röda eldklot stiger långsamt över horisonten. Plötsligt hörs axishjortens varningsskall. Apornas tjattrande tystnar. Tigern är på gång. Den stora randiga katten kommer smygande i flodbädden, simmar över till andra sidan och försvinner bort bland buskarna. Detta är djungelbokens hemland. Sex timmars resa härifrån ligger staden Delhi. Här bor över 20 miljoner människor. Där trängs basarer i en labyrint av smala gränder. Överallt möts vi av ljud och dofter. Vilket spännande land!

 

 

 

 

Den svenska mobiltelefonhistorien

En artikel i Financial Times och en god middag gjorde att det blev Sydsverige och inte Stockholm som kom att bli centrum för utvecklingen av mobiltelefoner i Sverige.

Under 15-talet år växte verksamheten från en handfull ingenjörer i baracker som ärvts från Sveriges Radio till en världsomspännande teknikjätte medan telefonerna krympte från tegelstenar till att få plats i fickan.

Föredraget berättar lättsamt och anekdotiskt om företagets framgångar och motgångar under denna period. Om tur som ledde till framgång och otur som ledde till ekonomisk katastrof.

Föredraget finns i tre versioner.

 

 

 

 

Island - kontrasternas land

En resa Island runt 2015. Från varma källor, vattenfall och glaciärer till knölvalar.

 

 

 

 

Lofoten

En resa från Andöya i norr till Å i söder. Späckhuggarupplevelser, lofotenfisker och ett storslaget landskap. Vi besöker även Ofoten, ögruppen nordväst om Lofoten.

 

 

 

 

Costa Rica & Nicaragua

Två färgstarka länder i Centralamerika bjuder på en fantastisk naturrikedom. Här finns molnskog, regnskog, vulkaner, laguner och varma källor. Uppe i trädkronorna klättrar charmiga apor och sengångare tillsammans med stora aror och tukaner. På marken lever färgglada grodor och stora leguaner. Färgrika fjärilar och kolibrier flyger mellan blommorna. Ländernas biologiska mångfald är svår att överträffa. Bildspelet är klart 2017.

 

 

 

 

The Small World

Mina bilder är tagna i Amazonas sydvästra hörn i Bolivia och Ecuador vid flera resor under 4 års tid. Några bilder är från Shiwiarfolket som jag levde med under en månad i Ecuadors djungel. Den effektiva tid som jag tillbringade i djungeln var c:a 10 månader, vissa resor gjordes på en balsaflotte under flera veckor. Jag har lagt fokus på det lilla djurlivet som finns i Amazonas, det som man inte ser vid kortare besök utan som man behöver mycket tid för att upptäcka.

 

 

 

 

Mongoliet - landet med den blå himlen

Mongoliet är ett av världens mest glesbefolkade länder. Landskapet är otroligt varierande och underbart vackert. detta är nomadernas land. Här strövar både kameler, jakar och vilda hästar. Mongoliet är Djingis Khans hemland. Vi färdas i norr mellan bergskedjor, öppen stäpp, sjöar och floder, för att sedan bege oss till Gobiöknen i öster. Lite regn några veckor tidigare medförde att öknen blommar. Vilken färgprakt.

 

 

 

 

Runde - fågelberg i Norska havet

Runde ligger på Norges västkust. Det är den största fågelön söder om polcirkeln. 95 personer bor på ön, en del av dem är lantbrukare som odlar vall till sina djur. Några människor sitter i kvällsljuset på öns västsida och ser när havsörnarna flyger över sulornas boplatser. Plötsligt hörs ett sus. Som projektiler kommer lunnefåglarna inflygande från havet med näbben fylld av småfisk.

 

 

 

 

Skåne i mitt hjärta

Smultronställen finns överallt. Kullaberg med sin fyr. Hallands Väderö och Hovs hallar ligger inte långt borta. Vattenriket i Kristianstad är en pärla. Forsakars vattenfall är imponerande. Tosteberga ängar under gullvivstid är nog det vackraste so finns. Hela Österlen är ljuvlig. Stenshuvud, Brösarps backar och Ales stenar är vackra platser. Smygehuk och Falsterbohalvön är också spännande. Ön Ven måste man besöka. Skäralid med sin bokskog är vacker året runt. Skånes inland får vi inte glömma.

 

 

 

2014-11-13

 

Ingmar Skogar

Ängelholm

Skåne

Hebriderna - Skottlands spännande övärld

Vi lämnar kajen i Oban, på Skottlands västkust och seglar iväg ut i en fantastisk arkipelag. Den lilla ön Iona med sin vita sandstrand, lyser grön av saftigt gräs för alla betande får. Här finns den vackra klosterkyrkan Iona Abbey. Efter en klättring upp för sluttningen på ön Lunga hamnar man mitt bland lunnefåglar och toppskarvar. Längst ut i Yttre Hebriderna ligger ögruppen St. Kilda. Här har det bott människor i mer än 2000 år. Ön övergavs dock 1930. Många husgrunder och enorma stengärdsgårdar är bevarade. Fåren betar och på stenrösena sitter stormfåglarna. Ögruppen finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista. På ön Stac Lee häckar mer än 60 000 par havssulor.

 

 

 

 

2014-11-13

 

Ingmar Skogar

Ängelholm

Skåne

Everglades - fåglarnas och alligatorernas Florida

Trädstorkarna flyger i små flockar från sin häckningsplats uppe i träden. De flyger alla åt samma håll, då de vill komma ut i träsket för att fånga fisk och grodor. I samma träddunge häckar också några rosenskedstorkar. Det är första gången på tio år som båda arterna häckar vid denna sjö. Från sjön hörs alligatorernas grymtningar. Plötsligt blir det slagsmål mellan två bjässar. Vattnet sprutar åt alla håll. Uttern har hittat en liten damm, där fisk blivit instängd under torrperioden. Tvättbjörnen återkommer regelbundet till dammen med sin mat. Everglades i södra Florida är den största subtropiska vildmarken i USA. Här övervintrar en stor del av USA:s flyttfåglar.

 

 

 

 

2014-11-09

 

Lennart & Maria

Björklund

Vimmerby

Småland

Rapsodi i bild och ton

 

 

 

 

2014-08-09

 

Göran Johannesson

Svedala

Skåne

Hjortdjuren – blickfång i våra skogar

Vi följer frilevande rådjur, dovhjortar, kronhjortar och älgar under en hel säsong ute i markerna.

 

 

 

 

 

2013-11-23

 

Ingmar Skogar

Ängelholm

Skåne

Svalbard - arktisk sommar

Fjällräven springer längs strandkanten och i dess mun finns ett ejderägg. Den blir förföljd av två ettriga silvertärnor som gör störtdykningar mot dess huvud. I de små gölarna simmar brednäbbade simsnäppor, i dammen finns lom och praktejder. Blomsterprakten där svalbardsrenen går och betar är riklig. Ute på isen strövar isbjörnsmamman med sina två ungar. En bit därifrån har en björnhane dragit upp en vitval på land och håller på att äta dess späck. En valross ligger och sover på ett isflak, medan en annan kommer uppdykande från vattnet med en stor tångruska runt huvudet. Detta är arktisk sommar.

Bildspelet bygger på sex års fotograferingar och merparten från 2013.

 

 

 

 

2013-11-23

 

Lennart & Maria

Björklund

Vimmerby

Småland

Längtan till ljus och värme

 

 

 

 

2013-01-07

 

Stefan J Nilsson

Halmstad

Halland

Naturens väsen

En vandring genom årstiderna med en blandning av abstrakta fantasieggande bilder och mer traditionella. Till detta har jag valt ut, i mitt tycke, passande musik, vilket ger en helt annan upplevelse än vanliga föredrag. På grund av den kortare längden passar det bra till årsmöten och liknande.

 

 

 

 

2013-01-07

 

Stefan J Nilsson

Halmstad

Halland

Argentina med avsnitt från Chile och Brasilien

Bilder från bl.a. Peninsula Valdés i Patagonien med pingviner och sjölejon, Mount Fitz Roy och Torres del Paine i Anderna, de mångfärgade bergen i Jujuy i nordvästra Argentina och Iguazu, ett av världens största vattenfall på gränsen mellan Brasilien och Argentina.

 

 

 

 

2013-01-07

 

Stefan J Nilsson

Halmstad

Halland

Trandansen vid Hornborgasjön

Upplev ett dygn i gömslet mitt i trandansen.

 

 

 

 

© 2018 Leif Sylvan 

Start       Info       Presentationer       Nya program       Bli medlem       Kontakt